17 Ağustos 2015 Pazartesi

İzmir Durakları: İzmir'in 3 Efsane Tadı = İzmir Kumrusu - Gevrek ve Boyoz

1 yorum :
 

Geçen yazımda bahsettiğim Münire' de gazozlarımızı içerken, bir yandan da sahibi ile Özgür ile laf lafı açtı. Muhabbet İzmir Kumru' suna geldi. İzmir Kumru' sunu bu güne kadar hep içi tıka basa sucuk, salam dolu susamlı ekmek diye bilirdim. Meğer yanlış biliyormuşum.

İzmir Kumrusu denildiğinde harika çıtır susamlı ekmeği akla gelmeliymış. Zaten bu ekmeğin adıymış İzmir Kumrusu. Sonrasında tat versin diye arasına sadece 3 lezzet eklenirmiş: İzmir tulumu - biber - domates
                                              Anlayacağınız işin mahareti ekmeğindeymiş :)))))))

Kumru ismini de Konak Meydanı'ndaki telaşlı koşan minik kumru kuşlarından 1960lı yıllardan almış.


Peki İzmir'de İzmir Kumrusu'nu en iyi yapan yer neresiymiş?  Hayır bilemediniz markalı, janjanlı gösterişli mekanlar değil. Tam olarak önünde durduğum eski, harika asmaları sarkan, upuzun bacası olan fırın. İsmi yok. Sadece yerinin tarifi var. Kıbrıs Şehitleri' nde Sanint Joseph Fransız Lisesi' nin yan duvarına komşu sokakta.  O civarda kime sorsanız hemen gösterir.


Gevrek, normalde simit kalınlığında değil, daha ince olurmuş. İstanbul simitleri gibi burgu da yapılmadan hamuru daire şekli verilirmiş.

Bu emek dolu fırın gittiğiniz gibi kumrunuzu ve gevrekinizi taş fırına gönderiyor. Sımsıcak bir halde servis ediyor. Fırın önünde bulunan birkaç tabureden birine oturup, bu harika lezzeti mideye indiriyorsunuz.



İzmir'in bir diğer efsane tadı boyoz:)

İspanya'dan İzmir'e yerleşen Yahudi topluluğun getirdiği lezzet olarak bilinen Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos  "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün coğuluymuş. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur. 
Alsancak Dostlar Fırını da Boyoz un yenebileceği en iyi yer diyebiliriz. Zaman geçtikçe hem çehrelerini, hem de tatları değiştiren Alsancak Dostlar Fırını' nın enginarlı boyozuna bayıldım.

İzmir'e gittiğinizde sürekli Kordon'da oturmayın ve bu 3 süper lezzeti, işin erbabı mekanlardan tadın :))) 

(kaynak: vikipedia)

1 yorum :

  1. Dostlar fırını hikaye olmuş... hiç heves etmeyin. Reklam ve görüntü sadece. En iyisini bir lbet biliyormuşsun söylemem 🤫

    YanıtlaSil

yorumlarınız